Om Kajsa Bergqvist

Som barn testade Kajsa på många olika sporter. Alltifrån fotboll, volleyboll, badminton, simning och längdåkning. Men inget lyckades hålla kvar hennes intresse under en längre period.


Kajsa introducerades till friidrotten efter det att hon blivit övertalad av sin storebror att prova springa Rösjöloppet. Detta ledde till att hon började prova på andra grenar inom friidrotten och tillslut kom hon fram till att det hon tyckte var roligast och dessutom presterade bäst på var höjdhopp.

 

Resten är - som man säger - historia. Kajsa Bergqvist har genom sin höjdhoppskarriär blivit en av Sveriges främsta och mest framgångsrika idrottare genom tiderna. Hon blev den första kvinnan i Sverige som hoppat över två meter (2.08 m) och på meritlistan finns bland annat 3 VM-guld, 2 EM-guld, 1 OS-brons och 8 SM-guld.


Men hennes karriär var inte bara en dans på rosor. Under hennes karriär var hon hårt drabbad av skador och slitningar som tog mycket kraft från henne såväl fysiskt som psykiskt. Under en tävling i Båstad år 2004 var alla nästan säkra på att hennes karriär var över då hon slet av sig hälsenan i ett hopp. Men med rätt fokus, träning och inställning tog hon sig tillbaka starkare än någonsin. Ett år efter skadan vann hon VM-guld och blev belönad med Svenska Dagbladets bragdguld för hennes otroliga prestation och comeback.

 

Efter friidrottskarriären har Kajsa synts i flera olika sammanhang. Hon är en uppskattad TV-programledare och aktiv ambassadör och styrelseledamot för UNICEF. Utöver att vara en inspirerande föreläsare är hon också delaktig i samtal och Q&A:s om HBTQ-frågor och om hennes erfarenheter av att komma ut som bisexuell i idrottsvärlden. Detta var även temat i tv-serien “Regnbågshjältar” som Kajsa var programledare för tillsammans med längdhopparen Peter Häggström där de tillsammans intervjuade kända idrottsprofiler världen över som kommit ut som gay. Idag är hon ambassadör och sitter i styrelsen för Regnbågsfonden.

 

Kajsa är utbildad sommelier och har tidigare haft ett eget vin i hennes egna bolag som importerade viner. Kajsa besitter stor kunskap om viner från hela världen, och hon kombinerar gärna sina föreläsningar med tillhörande vinprovning.